Conturile partidelor nu vor mai fi executate silit pe perioada campaniei electorale

S-a împărțit darul!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a promulgat legea prin care conturile partidelor nu puteau fi executate silit pe perioada campaniei electorale.

Este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea Legii 334 din 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, care conţine prevederi controversate. Iohannis a susţinut însă că legea permite partidelor să participe la campania electorală şi la „exprimarea voinţei politice”.

În acest context, şeful statului a precizat că legea introduce „o nouă normă, o aşa-numită afectaţiune specială pentru conturile de campanie ale partidelor politice”.

„Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie să ţinem cont când evaluăm această nouă normă de cel puţin două lucruri. Primul lucru se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esenţă, dar există, numit migraţia politică – politicieni care părăsesc un partid şi trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid şi înfiinţează alt partid. Este foarte uşor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid şi atunci putem să ne imaginăm situaţii în care competiţia politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală” a susţinut Iohannis.

El a invocat şi articolul 8 din Constituţie, potrivit căruia partidele politice contribuie la definirea şi exprimarea voinţei politice. „Or, dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranţă apare o situaţie care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinţei politice. Ţinând cont de aceste aspecte, am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă, drept pentru care am promulgat această lege”, a mai susţinut preşedintele.

Reprezentanţii societăţii civile au cerut respingerea legii şi au susţinut că „partidele au strecurat o prevedere care le asigură protecţie totală împotriva propriilor creditori”, în contextul în care datoriile partidelor parlamentare, din campaniile anterioare se ridică la peste 12 milioane de euro.

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *