Contractul de muncă al unei profesoare de la „Moisil”, anulat de Tribunalul Timiș

Moisil 1

Trecutul o ajunge din urmă pe Ana Buzărnescu. Am prezentat cazul profesoarei de matematică de la ciclul gimnazial al Liceului „Grigore Moisil” în ediția din 22 octombrie 2015 a ziarului nostru, sub titlul „Situaţie fără precedent în învățământul timișean. Adevărul în cazul unui transfer fraudulos a ieșit la iveală după douăzeci de ani!”, iar în numărul de astăzi suntem în măsură să vă furnizăm informații noi.

Șir de ilegalități

Înainte de a vi le prezenta, vă vom reîmprospăta memoria. Transferată în septembrie 1996, printr-o dispoziție emisă de Inspectoratul Școlar al Județului Timiș (ISJT), de la Școala cu clasele I-VIII din satul timișean Urseni la Școala cu clasele I-VIII nr. 22 din Timișoara (instituție care a fuzionat în anul 2011 cu prestigiosul liceu “Grigore Moisil”), profesoara Ana Buzărnescu s-a văzut, după aproape 20 de ani, chemată în instanță de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara!

Vă relatam, în articolul menționat mai sus, următoarele: „Pornind de la denunțul penal formulat de una dintre colegele sale de la catedra de matematică, Titiana Almașa, procurorii au descoperit că în preambulul dispoziției de transfer emise în 5 septembrie 1996 de ISJ Timiș erau menționate cererea profesoarei Ana Buzărnescu prin care solicita transferul – fără să fie însă consemnate numărul și data de înregistrare a acesteia -, precum și „aprobarea Ministerului Învățământului din data de 03.09.1996 privind transferul solicitat de petentă”.

Doar că respectiva aprobare a ministerului n-a fost dată vreodată! Acest aspect a fost confirmat de adresa emisă, în 9 iunie 2011, de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prin care se aduce la cunoștința Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș – Biroul Investigații Criminale că, „în urma verificărilor întreprinse în arhiva ministerului nu s-au găsit documente referitoare la transferul și titularizarea doamnei Buzărnescu Ana”.
moisil-3

Deducția logică a procurorilor a fost că, din moment ce dispoziția de transfer era motivată printr-o aprobare inexistentă a Ministerului Învățământului, actul de transfer nu putea fi decât fals. Mai mult, anchetatorii au descoperit și că cererea de transfer a profesoarei Ana Buzărnescu a fost înregistrată la Inspectoratul Școlar Județean Timiș la data de 16 septembrie 1996, adică după 11 zile de la… emiterea dispoziției de transfer! Cu alte cuvinte, inspectoratul a aprobat mai întâi transferul, iar după aproape două săptămâni a primit și cererea susnumitei…”.

Acestea erau cele mai grosiere aspecte devoalate de anchetatori, aceștia mai descoperind și alte ilegalități: conform legii aflate în vigoare la acea vreme, cererile de transfer se depuneau până la data de 1 martie la inspectoratul școlar, nicidecum la mijlocul lui septembrie; de asemenea, examinarea cererilor de transferare și numire o făceau comisii special instituite, or cererea profesoarei Ana Buzărnescu n-a fost analizată vreodată de o asemenea comisie; nici prevederile legale care stabileau că “numirea și transferarea educatoarelor, învățătorilor și profesorilor în posturile vacante de la unele unități școlare din anumite orașe și centre aglomerate (…) se fac pe bază de concurs” n-au fost respectate în cazul acestui transfer fraudulos, fiindcă profesoara cu pricina n-a susținut un asemenea concurs.

Verdictul instanței

Toate aceste argumente prezentate în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au convins instanța, un complet de judecată al Curții de Apel Timișoara pronunțând, în 23 ianuarie 2015, o decizie irevocabilă prin care a desființat dispoziția de transfer emisă în mod fraudulos de ISJT în septembrie 1996.

Ca urmare, conducerea Liceului Teoretic „Grigore Moisil” a intentat o acțiune în justiție, la Tribunalul Timiș, prin care a cerut constatarea de către instanță a nulității absolute a contractului de muncă încheiat între liceu și profesoara Ana Buzărnescu.

Contract anulat

Și acum ajungem în prezent. În data de 27 iulie 2016, un complet de judecată al Tribunalului Timiș a pronunțat o sentință civilă prin care a constatat nulitatea absolută a contractelor de muncă încheiate în anii 1996, 2000, 2002 și 2011 între Liceul Teoretic „Grigore Moisil” și profesoara Ana Buzărnescu.

În motivarea sa, instanța precizează următoarele: „Alegațiile pârâtei referitoare la lipsa de efecte juridice a anulării dispoziției de transfer ca urmare a faptului că pârâta ar fi continuat raporturile de muncă cu reclamantul în baza contractului de muncă preexistent dispoziției de transfer nu pot fi primite de către instanță întrucât ignoră specificul raporturilor de muncă ale personalului didactic din învățământ, astfel cum acestea sunt reglementate prin normele legale supra citate.

Chiar dacă contractele individuale de muncă a căror nulitate este constatată de instanță sunt considerate acte modificatoare ale contractului de muncă preexistent dispoziției de transfer, această opinie nu schimbă cu nimic concluzia instanței în sensul că actele modificatoare sunt nule întrucât dispoziția de transfer care a stat la baza încheierii lor a fost la rândul ei declarată nulă”.

Acesta a fost verdictul primei instanțe, profesoara Ana Buzărnescu depunând apel, astfel că duelul judiciar va continua la Curtea de Apel Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Contractul de muncă al unei profesoare de la „Moisil”, anulat de Tribunalul Timiș

  1. Cate astfel de situatii existau in ISJ patronat de inspectorii pusi pe capatuiala, dupa Revolutie multi analfabeti au ajuns titulari pe posturi fara nici o legatura cu pregatirea acestora! Spaga se ridica la mii de marci

  2. Ca dovada ca si acum lucrurile continua , detasarile se fac tot in mijlocul anului! Clasa aIIIaA de la Moisil a ramas fara invatatoare dupa o detasare/transfer facut in 3Octombrie fara sa fim anuntati iar copiii nu au nici acum invatator sunt lasati nesupraveggeati in timpul orelor. Directoarea ne trateaza fara respect ne-a spus sa ne multumim ca nu vine alt invatator la fiecare ora dar ieri asa s-a intamplat. Copiii sunt bulversati , nu mai vor la scoala e un haos total!!!

  3. si atunci te intrebi ,de ce avem procent asa de mic de promovalitate la bacaloriat ,pai si din aceste cauze ,care contribuie decisiv la formarea elevului din toate punctele de vedere .SSSSSSt nu deranjati directoarea ,dansa se ocupa numai de grupa mare ,adica de liceeni ,nu si de astia micii ,ca doar au mamici ,sa se ocupe ,sa stea prin masini in ficare zi ,sa vada daca vine cineva la ore , ca doar e democratie ,nu ? Chiar nu va e rusine D-na Directoare ,de ce improscati cu noroi prestigiosul Liceu, unde esti tu D-na Margineantu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *