Comunicaţii mobile bruiate

bruiaj

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) avertizează că utilizarea echipamentelor electronice neconforme, fără marcaj CE, este ilegală şi poate afecta buna funcţionare a serviciilor de comunicaţii electronice, în special a celor de telefonie mobilă. În urma acţiunilor de monitorizare și control al spectrului radio, echipele tehnice ale ANCOM au constatat că tot mai multe astfel de cazuri sunt provocate de utilizarea telefoanelor fixe wireless (DECT 6.0), care nu au marcaj CE.

Ce înseamnă echipament neconform?

Echipamentele electronice pentru uz privat precum microfoanele şi telefoanele wireless sau corpurile de iluminat cu LED funcţionează pe baza undelor radio, în benzi de frecvenţe exceptate de la regimul de licenţiere, însă numai cu respectarea unor reguli de conformitate. Un echipament electronic este considerat neconform atunci când nu îndeplinește un anumit set de cerinţe esenţiale, cum ar fi, spre exemplu, protecţia sănătăţii şi siguranţei utilizatorului sau protecţia privind compatibilitatea electromagnetică şi nu asigură utilizarea eficientă a spectrului radio.

În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcţiune pe teritoriul României, el afectează funcţionarea echipamentelor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

De ce sunt telefoanele fixe DECT 6.0 echipamente neconforme?

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziţionate din afara Uniunii Europene, în special din SUA, sunt printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferenţe prejudiciabile. Standardul DECT European, standard universal pentru comunicaţiile fără fir la distanţe scurte, are alocată banda de frecvenţe 1880-1900 MHz, în timp ce standardul DECT 6.0 se utilizează numai în SUA, Canada şi in unele zone din Asia, unde îi este alocată o bandă diferită de frecvenţe, şi anume 1920-1930 MHz. În România, în această bandă funcţionează reţele de comunicaţii mobile.

Din această cauză, în prezent, orice folosire pe teritoriul Uniunii Europene a acestor modele de telefon, care nu sunt conforme cu standardul DECT european, produce interferenţe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicaţii care operează legal în banda respectivă de frecvenţe. Mai mult, cele mai importante interferenţe prejudiciabile sunt cauzate benzilor de frecvente 3G alocate la nivel european, folosirea telefoanelor DECT 6.0 fiind deci incompatibilă cu funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă de generaţia a treia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Comunicaţii mobile bruiate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *