Companiile din Timiş şi Arad se bat pentru angajați. Corporatiştii se plâng că nu mai găsesc forţă de muncă

locuri de munca 3

Tot mai multe semnale vin că, de lucru ar fi, dar că nu mai are cine să muncească. Se vorbește chiar că România, la această oră, deși are un șomaj redus de nici șase procente (circa 110.000 de persoane) înregistrează un deficit de jumătate de milion de angajați, de care ar avea nevoie în prezent societățile străine și românești.

CITEŞTE ŞI: Om de afaceri din Timişoara, ucis cu mai multe lovituri de cuţit de către concubina sa

De unde însă să-i iei, când peste trei milioane de români își caută un rost pe întregul mapamod? În Timiș, de exemplu, prin tot mai multe localități se vorbește de investitori care recrutează forță de muncă și nu au de unde o lua. În județul învecinat, Arad, situația pare a fi asemănătoare. Fluctuația (care este normală, până la urmă, pe o piață a cererii și ofertei) creează deja serioase probleme angajatorilor care au comenzi în creștere (o arată toate statisticile).

CITEŞTE ŞI: Avocat timișorean, în cursa pentru CSM

S-a ajuns la situația că salariatul demisionează și pleacă de la locul de muncă și doar pentru 50 de lei în plus lunar la salariu. Există o spirală a motivărilor salariale pentru a face rost de lucrători. Până unde însă pot fi crescute lefurile?

Un primar din județ ne declara că această concurență este de bun augur și de pe urma ei au de câștigat românii, cărora, astfel, le cresc veniturile. Un altul povestea că au fost ratate mai multe investiții din cauză că nu s-a găsit necesarul de personal.

Există și o altă fațetă a acestui fenomen social, aceea că fermierii nu mai găsesc zilieri pentru activitățile sezoniere nici dacă cutreieră țara în lung și în lat. Ca să nu spunem că, indiferent cât ar urca tariful pentru o zi de muncă în agricultură, în localitățile unde e nevoie de acești lucrători, nu vine nimeni la muncă. Iată că rău este și dacă dacă n-ai unde lucra, dar nu este bine nici dacă nu găsești cine să ocupe posturile disponibile.

Pe de altă parte, România continuă să fie o țară a contrastelor puternice. Statistica arată că nivelul salariilor este încă scăzut pentru cea mai mare parte dintre angajați.

Dintre cei 4,7 milioane de angajați, două milioane duc acasă în jur de 1.000 de lei lunar, alți 1,3 milioane câștigând între 1.000 și 1.700 de lei pe lună. Între 1.700 și 4.000 de lei primesc ca leafă ceva mai mult de un milion de salariați, iar peste 4.000 de lei doar 250.000 dintre angajați. Peste 70 de procente din totalul persoanele încadrate în muncă obțin lunar sub salariul minim pe economie.

Iată explicația pentru care, pe de o parte, ar fi de lucru în țară și nu se găsesc resurse umane disponibile, iar pe de alta, pe cei plecați afară nu-i motivează ca să revină acasă astfel de salarii.

În goana lor după lucrători, angajatorii vizează nu doar necalificați, care constituie totuși grosul, ci și specialiști, al căror vad a cam secătuit, iar universitățile nu pot pregăti suficienți pentru a satisface cererea în creștere. Dilema economiei românești pare că aceasta este.

Au nevoie companiile de o jumătate de milion de angajați, dar îi vor la costuri mici, cu lefuri de până la 2.000 de lei lunar. În străinătate, fără 800 de euro pe lună aproape că nu muncește nimeni. Specialiștii unor companii de recrutare de personal sunt de părere că, la salarii de 3.000-3.500 de lei s-ar putea ca unii dintre românii plecați să dorească să se întoarcă acasă.

Iată că, pe lângă problemele legate de lipsa infrastructurii adecvate, în special a autostrăzilor, de care depind investițiile și numărul de locuri de muncă nou-create, România începe să aibe o altă problemă majoră: deficitul de forță de muncă tot mai evident, în special în zonele dezvoltate, cum este și vestul țării. Iar acesta constituie o piedică în calea dezvoltării, pentru că, în prezent, companiile nu își permit să plătească lefuri comparabile cu cele din statele mai dezvoltate, pentru a atrage forța de muncă plecată din țară.

Aceasta este, așadar, o limită de moment a dezvoltării economice. Dar cum piața este în continuă mișcare, acest lucru poate deveni posibil în viitor. De aceea, iată, tot speranța e cheia lucrurilor!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

14 thoughts on “Companiile din Timiş şi Arad se bat pentru angajați. Corporatiştii se plâng că nu mai găsesc forţă de muncă

  1. Nu mai gasesc pt ca nu respecta omul si orele de munca si ghici cine sunt curvele care le promit strainilor performante pe banii putini (tot romanii) cine plateste si isi respecta programul si omul aia merita sa fie in top si sa aibe angajati performantii bofta la cautat vedeti ca avem destui maidanezii pe strazii si la aia nu le trebuie salariii asa cum vreti voi sa munceasca oamenii pe un os pe zii

  2. ATAT TIMP CAT VARSTA CONTEAZA ENORM LA ANGAJARE NU AU CUM SA GASEASCA PERSONAL CALIFICAT. DACA AI PESTE 55 DE ANI ESTI CONSIDERAT EXPIRAT. NIMENI NU TE EVALUEAZA DUPA CE STI /DUPA CAPACITATEA DE MUNCA /DUPA EXPERIENTA ACUMULATA in 25-30-35 de ani.DE RESPECT NU MAI VORBIM ,IAR CODUL MUNCII ESTE INUTIL NU SE APLICA IAR CONTROALELE SUNT DE FATADA.
    AM AJUNS TOTI MUNCITORI NECALIFICATI SAU INCEPATORI.

  3. aveti impresia ca daca se acorda un salar ar fii de 3500 lei s-ar intoarce Romanul acasa??aberatii,ce sa faci cu 3500 lei daca tu in tara nu ai sistem de sanatate pus la punct,daca justitia e corupta,daca pentr sistemul de pensii esti impis obligat catre pensii private,care nu garanteaza nimic,daca ai o infrastructura sub nivelul pamantului,daca personalul din institutii la care tre sa mergi ptr unele acte te catalogeaza drept incult sau te ia drept idiot si ei se considera cu mult peste nivelul tau intelectual,si multe altele,trezitiva domni ziaristii si coborati cu picioarele pe pamnat si nu mai mancati rahat,eu unu nu mas intoarce nici daca as primi 1500 euro pe luna,atata timp cat nu esti respectat ca om in tara ta,””!!”!

  4. cum sa mearga bine, daca la kromber sau cum ai zice, sunt 80% sefi din oltenia, iar angajati sunt doar personal din zona rurala care nu cunosc nici macar culorile de baza?!?! de und eforta de munca ?

  5. Bine ca unii bugetari au 10.000-15.000 net in mana sa vedem cine le va mai plati pensiile pentru ca noi intre timp vom fi dincolo

  6. Fara o reala scara a valorilor,fara o conducere competenta si constiincioasa,fara legi corecte si respectate,fara respectarea dreptului angajatului,fara un sindicat autentic,caruia sa-i pese de angajat..totul se poate curand prabusi;directia e gresita!Atata timp cat in politic totul e un teatru,asa este si in cotidian si toti ne pierdem busola!In RO sistemul este o eroare si de aici totul devine un dezastru;ori accepti si te dezintegrezi,ori decolezi spre locuri cu sistem bine cladit unde poti evolua si crea un viitor ptr tineret

  7. Sa lucram in tara???!!!! Mi s-a spus ca sunt”expirat” in tara. Am stat 2 ani fara serviciu. Unde sunt acum, sunt considerat EXPERT si sunt respectat: salariu foarte bun, asigurare sociala, de viata si toate celelalte avantaje intr-o Multinationala.
    E foarte greu, dar se merita. Ce imi ofera Angajatorul roman? Va raspund eu: umilinta , salariul de mizerie, non-respect ,atat ca om cat si profesional,minciuni si tergiversari de toate felurile. NU!!!! Multumesc , dar mai bine bag pielea la saramura,dar stiu pentru ce.
    Puteti vedea pe adresa electronica unde sunt. Si????

  8. Ar trebuie sa-si deschida fabrici si in zonele in care nu exista locuri de munca : Oltenia (in special judetul Gorj) , Moldova. Acolo nu o sa mai duca lipsa de personal, oamenii fiind nevoiti sa vina sa lucreze in vest. S-au obisnuit sa spuna ca oamenii pleaca si pentru 50 lei. Pai de ce sa nu-i primeasca, daca in alta parte conditiile de munca sunt poate si mai bune?

  9. Nici nu știu de unde sa încep. Spui România și tragi apa,la ce salari de cacat is in tara și legi de toată pula, nu mai lucrez în romana nici sa vina Jesus sa ma ia de mana,și am auzit ca toți romani plecați în străinătate trebuie sa plătească 5.5% la stat…alta lege de cacat nu mai au hoți bani? Nu mai au de unde sa fure? Le dau muie de 5.5%. Oricum românia are un popor sărac și bolnav ușor de manipulat.

  10. salut,

    am intrebat un angajat cu functie de raspundere in productie intr-o filiala din Timisoara a unei firme germane ‘care este nivelul de calitate al produsului finit comparativ cu cel iesit de pe banda in Germania’. raspunsul a fost de felul ‘acelasi’.
    in plus, linia de productie este adaptata unor noi produse / comenzi si de trei ori pe saptamina, in timp ce in Germania modificarile apar la doua saptamini sau chiar mai mult.
    iar rasplata in bani pentru munca depusa in Romania este si de trei ori mai mica decit in Germania. si nu este vorba despre productivitate aici. concluzia ?!
    gindul meu atinge si lacomia.
    pe linga ‘linguseala’ de a satisface si depasi cerintele conducerii firmei mama, din strainatate.

    sint de acord, comportamentul nostru de consumatori perpetuu neinstruiti ne modifica decisiv traiul. vorba naratorului popular: ‘de n-ar fi, nu s-ar povesti’.
    ce valoare are astazi un dolar / euro fata de acum zece ani ??
    insa nici asta nu se poate pune doar in circa nesabuirii omului simplu, pur si simplu costul vietii creste pe zi ce trece, influientat de cerere si oferta, guverne, altele.
    mai greu este de cei care traim (inca) in Romania unde banul cistigat prin aceeasi cantitate de munca nu are valoare si unde intilnesti spaga, furtul, incompetenta la toate nivelurile si mediile, la stat si chiar la privat.

    ca idee, in lipsa unor reglementari gindite pe termen lung, iata si cum ne joaca bancile:
    http://positivemoney.org/how-money-works/how-banks-create-money/

    recomand celor care lucreaza in afara Romaniei sa nu mai investeasca in tara ci sa se concentreze asupra vietii din locul in care isi desfasoara viata.
    desi suna animalesc, macar din foame sa se miste ceva si la noi.
    ca generatiile tinere de politicieni nu aduc nimic nou sub soare.

    traim in Romania si asta (inca) ne poate imbolnavi.

  11. completare la comentariul meu anterior:

    pe linga ‘linguseala’ conducerii din Romania de a atinge si depasi cerintele conducerii firmei mama, din strainatate, in majoritatea situatiilor in dauna satisfactiei angajatului roman.
    de interes ar fi un sondaj intre angajatii corporatiilor cu privire la conducerea filialei si managementul central.

    multumesc pentru atentie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *