În căutarea bunăstării de odinioară…

Străzi noi într-o comună din Timiş

Comuna Peciu Nou a avut prima atestare documentară în anul 1333, sub numele de Veybech; între anii 1724 şi 1728, localitatea a fost colonizată cu familii aduse din Germania, din regiunea Schwarzwald; în 1890, Peciu era reşedinţă de comună cu 2.254 de locuitori, iar în 1924, sub numele de Mielcu, aşezarea avea 2.806 de locuitori.

gabriel-draganMai merită menţionat, în această înşiruire de date din istoria localităţii, faptul că, în anul 1936, Peciu Nou avea şcoală, grădiniţă, două coruri bărbăteşti, unul femeiesc, club sportiv, asociaţie de tineret, asociaţie a femeilor germane, asociaţie a meşteşugarilor, două mori, uzină electrică, fabrică de ţiglă, atelier de lemnărie. Şi ajungem în 2016, opt decenii mai târziu. Peciu Nou, aveam să aflăm de la primarul ales, în luna iunie, în fruntea comunei, Gabriel Drăgan (foto), nu are o organizare corespunzătoare a aparatului administrativ („acum se lucrează la o nouă organigramă” – precizează edilul), nu are canalizare, nu are parcuri, nu are o clădire în care să înveţe copiii, nu are locuinţe sociale, nu are serviciu de pompieri, nu are poliţie locală, nu are centru medical!

Şi nu este rezolvată nici problema titlurilor de proprietate! „Ştiu că unora le vine greu să creadă, dar la Peciu Nou chiar aşa se prezintă situaţia”, spune primarul. Şansa unei redresări care să aducă localitatea la bunăstarea de odinioară o reprezintă finanţările europene şi guvernamentale.

Mai ales că populaţia, faţă de anii 30, aproape s-a dublat, depăşind 5.000 de locuitori. „Am depus deja, pentru obţinerea de fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, proiecte pentru reabilitarea reţelei de apă, reabilitarea căminului din Diniaş şi dotarea acestuia, executarea de lucrări de asfaltare la Sânmartinu Sârbesc”, arată edilul.

Se mai are în vedere, pentru mărirea taxelor şi impozitelor la bugetul local, şi atragerea de investitori. „Nu putem, cei care ştim Peciul de pe vremuri, atunci când era locuit de nemţi, să ne împăcăm cu actuala stare de lucruri. Trebuie să aducem comuna la nivelul la care era odată”, mai spune primarul Gabriel Drăgan.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *