Producţia de cărbune a reapărut în estul judeţului Timiş, deşi minele de la Sinersig sau Cireşu au dispărut demult. Pe Valea Crivinei, acesta este ”extras” printr-o tehnică aplicată la suprafaţă, fără a mai fi nevoie de scoaterea lui din subteran.
CITEŞTE ŞI: Scene dramatice pe DN 6: Două persoane au murit, iar o alta este în stare gravă
Cărbunele este produs pe un teren aflat pe malul râului Nădrăgel, între Crivina şi Nădrag, de către un meseriaş angajat al unei firme cu sediul în Moşniţa Nouă. Iakab Ignac are 52 de ani şi a venit tocmai din Târgu Mureş, pentru a scoate cărbunele, care după aceea ajunge în comerţ şi apoi sub grătarele bănăţenilor.
”Acesta este mangalul care se găseşte ambalat în pungile de hârtie, cumpărate de foarte mulţi oameni pentru a le folosi la grătar. E de lucru zi şi noapte, pentru că tehnica nu e deloc simplă şi trebuie să ai grijă să nu se aprindă cuptorul”, ne-a spus Iakab Ignac, care are calificare în această meserie de pe vremea comuniştilor şi peste trei decenii de muncă în acest domeniu, pe Valea Jiului, Orăştie, Arad, Vărădia de Mureş sau Bozovici.
”Acum nu mai sunt producţiile care erau pe vremea lui Ceauşescu. Atunci se lucra non – stop şi tot cărbunele ajungea la export”, îşi aminteşte cărbunarul.
Trei tone în două săptămâni
Omul este afumat la propriu, zilnic, din cap până în picioare şi doar licărul ochilor îi rămâne curat. Se învârte timp de două săptămâni în jurul cuptorului, pentru a scoate căutatul mangal.
”În general, introducem 27 de metri de lemn pe un pat de fân, care este apoi acoperit cu un pământ negru nisipos în care facem găuri pentru a alimenta arderea. Este aprins şi lăsat să ardă mocnit cam 15 zile, dar trebuie să fiu tot timpul atent, să nu ia foc cu flacără. Cel mai bun lemn pentru acest tip de cărbune este fagul, dar folosim şi carpen, stejar sau mesteacăn. După ce deschidem cuptorul, cărbunele vine sfărâmat, încărcat şi transportat pentru ambalare”, ne-a mai spus Iakab Ignac.
Din cei 27 de metri se extrag în medie cam 2,5 – 3 tone de cărbune. În magazine, o pungă de 3 kilograme costă între 8 şi 10 lei. Mult merge însă la export, în special în Grecia, la preţuri mult mai bune, scrie redesteptarea.ro.