Cămătărie de proporții depistată de DIICOT Timișoara

diicot 3

Procurorii DIICOT Timişoara au efectuat, vineri, 18 percheziții domiciliare în Timișoara și Suceava în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 17 de suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de camătărie, înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea că, în perioada 2010-2017, s-a constituit acest grup de mari dimensiuni, care a acționat coordonat pe raza celor două municipii, având drept scop acordarea de sume de bani ca împrumuturi, prin contracte în conținutul cărora erau disimulate și dobânzile aferente sumelor împrumutate.

Acestea erau perfectate cu obligația persoanelor împrumutate de a oferi garanții imobiliare solide. În cazul în care cei împrumutați nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgență. Sumele de bani împrumutate și dobânda percepută erau preluate, atât cash cât și prin virament bancar, de către cămătari sau erau preluate prin intermediul persoanelor din anturajul acestora.

Liderii grupării foloseau membrii familiei uneori, ca interfață, la notarul public pentru sumele de bani acordate cu titlu de imprumut sau îi împuterniceau ulterior pe aceștia pentru a iniția procedura executarii silite la executorul judecătoresc.

În nici unul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau nici un fel de compromis în rezolvarea situației, interzicând victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, și refuzând să ridice ipotecile instituite pe numele acestora.

Scopul clar conturat al grupării era deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care acestea garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca acestea să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari. Unele victime suferinde de boli incurabile, fiind fără venituri, au fost puse în situatia de a fi executate silit din propriile locuințe pentru că nu au mai fost în măsură să achite dobânzile percepute.

De asemenea, înainte de executarea silită, membrii grupării recurgeau la amenințări și agresiuni fizice pentru a determina victimele să renunțe la la imobilele în care locuiau fără a mai face vreun demers legal pentru recuperarea bunurilor. Ulterior deposedării de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiți să locuiască în propria lor casă ca și chiriași ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 și 300 Euro, în multe cazuri victimele ajungând să achite sume de peste 15.000 euro pentru chirie.

Totodată, s-a reţinut că, în unele cazuri, cămătarii racolau din baruri victimele. După ce intrau în contact cu acestea, le solicitau să vadă imobilul, iar după ce-l ”evaluau” , le spuneau că le pot sprijini cu banii necesari și cu firme care să le închirieze imobilul la sume exorbitante, de unde cămătarii solicitau un comision. După o perioadă de timp, le anunțau că au gasit firma care să închirieze imobilul, dar pentru a avea câștig de cauză le propuneau victimelor să treacă pe numele cămătarului întreg imobilul pentru a câștiga încrederea celor care doreau să închirieze imobilul în cauză.

Cu banii obţinuți din cămătărie, se realiza achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele altor persoane din anturajul lor sau din familie. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de estimat la circa 3.500.000 de euro.

La descinderile de ieri au participat şi polițiști din cadrul BCCO Suceava, SCCO Arad și SCCO Caraș-Severin, precum și jandarmi din cadrul G.M.J. Glad Voievod Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *