Cadastrare gratuită și nu prea a imobilelor din Timiş

cadastrare

De câțiva ani buni, statul român se chinuie să finalizeze cadastrarea imobilelor neintabulate de pe teritoriul țării, însă procedurile anevoioase și fondurile mici alocate încetinesc toate demersurile.

Până în prezent, s-au derulat mai multe faze ale acestui amplu program. Prima dată, a fost implementat programul ”Cesar”, finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în care au fost incluse 50 de comune (printre care Orțișoara și Lenauheim) în vederea realizării înregistrării sistematice a proprietăților.

Concret, s-au efectuat lucrări de cadastru și cărți funciare gratuite pentru cetățenii care aveau imobile situate în intravilanul și extravilanul acestor localități.

ANCPI s-a ocupat, la vremea respectivă, de angajarea topometriștilor în vederea efectuării tuturor lucrărilor necesare, aceștia fiind plătiți din fondurile alocate la vremea respectivă de banca internațională. Anul trecut, a urmat etapa a doua, un program în care au fost incluse alte 63 de primării (printre care patru din județul Timiș), cu finanțare din partea statului român. Și de această dată, ANCPI s-a ocupat de organizarea licitației de atribuire a lucrărilor firmelor de cadastru, comunele beneficiare fiind scutite de orice cheltuială.

În comunele timișene, lucrările nu sunt încă finalizate. Tot anul trecut, a fost pusă în aplicare etapa a treia a acestui amplu program național, pentru toate celălalte localități rămase care ar avea nevoie de cadastrare. De această dată, însă, finanțarea nu a mai fost integrală.

ANCPI s-a angajat să plătească 60 de lei pentru o parcelă de teren, în condițiile în care, pentru această sumă, topografii nu prea sunt dispuși să lucreze.

Tarifele practicate de aceștia sunt cu mult mai mari, motiv pentru care comunele mai sărace, care nu-și permit să acopere diferența din bugetele proprii, au rămas pe dinafară.

Pe de altă parte, reprezentanții ANCPI susțin că fiecărei comune solicitante i s-a acordat un plafon de maximum 135.000 de lei, o sumă care nu e tocmai de neglijat. Cele mai multe imobile neintabulate sunt situate în extravilanul lcoalităților, reprezentând terenuri agricole.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *