Banalii pufuleți pot provoca boli grave

pufuleti

Ultimele două generații au crescut mâncând pufuleți. Sunt ronțăiți pe stradă, în parc sau acasă, în fața televizorului, de copii de toate vârstele.

Toată lumea îi recunoaște după miros, gust și aspect. Sunt ieftini şi la îndemână, cum nu ar trebui să fie alimentele care nu ne fac bine.

”Pufuleții au o cantitate mare de sare şi conţin ingrediente de slabă calitate, fiind rezultați din expandarea mălaiului grişat, ceea ce duce la modificări ale amidonului. În plus, cantitatea mare de sare şi uleiul vegetal aditivat fac din acest aliment unul bogat caloric raportat la conţinutul în nutrienţi, care practic nu există. Să nu uităm coloranţii artificiali, care pot duce la manifestări alergice, declanşând la copiii sensibili astm, rinită alergică sau urticarie. Totodată, consumul excesiv de pufuleţi poate afecta dezvoltarea cognitivă a copilului, îl agită şi îi poate afecta percepţiile şi comportamentul”, a precizat Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, reprezentant pentru România al Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață.

Un factor de risc pentru boli cardiovasculare și cancer

Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 32 de sortimente de pufuleţi comercializate în România și a ajuns la concluzia că mai mult de jumătate conţin o cantitate mai mare de cinci grame de acizi graşi saturaţi. În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 al Ministerului Sănătăţii, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor. În plus, numeroase studii realizate de instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

De asemnea, studiul a arătat că circa o treime din produsele analizate conțin aditivi alimentari (care prezintă riscul de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung), arome sintetice și potenţiatori de gust şi aromă. Conținutul de sare este de două-trei grame pentru 100 de grame de produs, foarte mult având în vedere că reglementarea Ministerului Sănătății prevede maximum 1,5 grame. În plus, valoarea energetică per 100 de grame de produs variază între 175 kilocalorii și 542 kilocalorii. În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele ce depășesc 300 kilocalorii pe unitate de vânzare.

Cantitatea de lipide per 100 grame produs variază între 9,1 grame și 35 grame, iar cea de carbohidrați, între 46 grame şi 80,8 grame. Zaharurile se situează între 0,6 grame şi 45,6 grame, la o sută de grame. Nouă la sută din produsele analizate conţin între 24,7 şi 45,6 grame zahăr per 100 grame produs, nefiind recomandate copiilor, conform Ordinului nr. 1563/2008 al Ministerului Sănătăţii.

Dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli

Zece din cele 32 de sortimente de pufuleți analizate conţin sare iodată, producătorii ignorând modificările legislative în doemniu.

De la 1 mai 2004 a intrat în vigoare modificarea HG nr. 568/2002 în privința eliminării obligativității folosirii sării iodate din hrana animalelor şi din industria alimentară, cu o singură excepție, și anume folosirea acesteia numai la fabricarea pâinii. O nouă modificare a acestui act normativ în privința folosirii sării iodate s-a realizat în anul 2006, când a devenit obligatorie și la fabricarea produselor de panificație.

În prezent, mulți producători din industria alimentară folosesc sarea iodată și în alte ramuri ale industriei, cu toate că acest lucru nu mai este obligatoriu decât pentru industria pâinii și a produselor de panificație, fapt ce poate genera probleme de sănătate consumatorilor. În sarea iodată, pe lângă iod se mai adaugă şi ferocianură de potasiu – E536 – un agent antiaglomerant. La peste 100 grade Celsius, ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli.

”Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice.

Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, a precizat conf. dr. Costel Stanciu, președinte APC.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *