Avalanșă de creșteri salariale în sistemul bugetar

Harta salariilor la început de an. Cele mai mari sunt în București, Cluj și Timiș

În buza campaniei electorale a plouat cu pomeni electorale în Parlament. Majoritatea PSD-ALDE au adoptat o serie de amendamente prin care se modifică salarizarea în sistemul bugetar, asta în ciuda faptului că ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a încercat să le explice deputaților că nu există bani pentru aceste creșteri salariale.

Fostul ministru al Muncii, deputatul PSD, Rovana Plumb, a declarat că, în medie, salariile din sistemul medical și cel de educație vor crește cu 15%. În funcție de grilă, unii vor avea o creștere mai mare, alții mai mică, dar media este de 15%.

În sistemul gradaţiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, şi personalul de predare şi cercetare din universităţi, precum şi cel auxiliar din învăţământ şi asimilat acestuia, în care este inclus şi personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, conform unui amendament propus Anton Hadăr, preşedinte Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”. Sursa de finanţare este „bugetul de stat”. „Dacă vreţi să ne ţineţi la nivel de zece clase, se dărâmă ţara. Stăm aşa într-o stare de letargie, cu oameni mai puţin pregătiţi, dar care sunt mulţumiţi. Impactul bugetar este infim”, a fost unul dintre argumentele iniţiatorului.

Deputaţii au mai decis ca amendamentul votat luni seara: „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ aferente lunii decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei” să se aplice şi personalului din inspectoratele şcolare. Cu alte cuvinte, majorarea salarială de 15 % se va aplica şi personalului din inspectoratele şcolare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ.

Comisiile au mai adoptat o serie de amendamente propuse de „Alma Mater”. Astfel, s-au clarificat funcţiile de conducere ale personalului nedidactic auxiliar, care devine personal auxiliar specific. De asemenea, cercetători sunt asimilaţi din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învăţământ au trecut la personal didactic auxiliar, având toate drepturile respective.

La funcţiile de conducere în didactic auxiliar au fost eliminate restricţiile de ocupare, putând fi ocupate atât de informaticieni cât şi de ingineri şi de alte categorii.

De asemenea, s-au mai făcut o serie de corecţii la grile, fiind corelate anumite categorii salariale la personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat discrepanţe.

Deputaţii din cele două comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază”.

Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei”.

Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputaţii Comisiei de muncă şi buget au aprobat şi un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeaşi dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti se stabileşte de la nivelul de 85 % din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menţionat mai sus se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Raportul celor două comisii, cu modificările aduse marţi şi luni ordonanţei 20, urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor.

„Veniturile fiscale sunt pe trend ascendent. O calculare pe medie de 15%. Nu am o grilă de salarizare. Înseamnă că asistenții sociali ar putea primi o creștere mai mare de 15%. Impactul este de aproximativ 4 miliarde de lei.

– Cum se face că ați făcut aceste majorări acum, înainte de alegeri? Este datoria noastră ca atunci când apare un act normativ, să facem acest lucru.

Acum a venit momentul, în sistemele de sănătate și educație erau multe inechități. Legea salarizării a fost finalizată la sfârșitul anului 2015, însă nu a fost promulgată pentru că Guvernul tehnocrat nu a dorit acest lucru.”, a spus Rovana Plumb.

Sursa: stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *