Au renunţat la Timişoara pentru viaţa la sat, dedicându-se unei pasiuni… istovitoare

nedelea

Dacă întrebi, în Darova, de familia Nedelea, orice localnic îţi va spune că sunt oameni gospodari. Cu toate că au ajuns în comună în anul 1983, renunţând la traiul de la oraş, cei doi şi-au întemeiat o gospodărie cu care se pot mândri.

CITEŞTE ŞI: INCIDENT la parada de 1 Decembrie

Muncesc de dimineaţă până târziu în noapte, dar nu se plâng pentru că sunt pasionaţi de ceea ce fac. În curtea lor se găsesc de toate, de la găini de rasă, porumbei, la ponei, porci. De pază stau doi imenşi câini ciobăneşti mioritici şi doi din rasa boxer.

nedelea1
Lucia Nedelea ne-a povestit cum s-au decis cei doi să vină la sat: „Lucram la Electrotimiş şi aveam doi copii mici. Ne descurcam greu. Sora mea şi soţul ei aveau deja o casă în Darova, aşa că ne-am cumpărat şi noi una. Bărbatul meu a lucrat aici, iar eu am stat acasă cu copiii. Mă ocupam de casă, de creşterea celor mici şi de gospodărie. Pe vremea aceea aveam foarte multe animale. Soţul câştiga bine, dar imediat după 1989 am cumpărat pământ. Lucrăm peste 70 de hectare, pe care le cultivăm cu cereale şi porumb.

CITEŞTE ŞI: Mii de timișoreni au urmărit parada militară

Ziua de lucru pentru familia Nedelea începe dis-de-dimineaţă. Zâmbind, gospodina ne spune: „Azi ne-am trezit la ora trei. Am făcut o cafea, am stat de vorbă şi la ora patru am intrat deja în grajd, la animale, să le hrănesc. Soţul a plecat la piaţă să vândă cereale.

Să nu credeţi că mă plâng. Îmi place ce fac şi atunci parcă nici nu simţi oboseala. Seara ne culcăm târziu, după ora 22. Cu cât este mai mare gospodăria, cu atât e mai mult de lucru”.

În ograda familiei sunt câţiva grăsuni, care vor fi sacrificaţi înainte de Crăciun, pentru nevoile familie, dar şi pentru vânzare. „Până nu demult carnea de porc în viu se vindea cu patru lei/kilogram, acum a ajuns să se comercializeze şi cu şase -şapte lei/kg.

Sper că până înainte de Crăciun să ajungă la opt-nouă lei/kg, pentru că altfel dacă pui în balanţă hrana şi munca, ieşi în pierdere”, se plânge femeia.

„Nici grâul nu se vinde mai bine”, mai adaugă gospodina, care susţine că la angro preţul este de 44-45 de bani kilogramul. „Ştiţi cum e… când avem o recoltă bună, preţul e mic şi se vinde greu”, spune Lucia Nedelea.

Totuşi, în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă cei doi gospodari, niciodată nu s-au gândit să renunţe, mai ales că sunt pasionaţi de agricultură şi de creşterea animalelor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *