Atenţie! În aproape 40 de localităţi din Timiş există posibilitatea ca telefonul mobil să se conecteze la serviciile de roaming

convorbire

În unele localităţi din ţară, aflate în apropierea graniţei este posibil ca telefonul mobil să se conecteze la serviciile de roaming. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de telefonie şi internet mobil care au serviciul de roaming activat că în anumite zone din ţară, în apropiere de graniţă, este posibil ca telefonul sau tabletă să se conecteze automat la o reţea din ţara vecina şi să folosească serviciile de comunicaţii la tarife de roaming, plătind inclusiv pentru apelurile pe care le primesc.

ANCOM a actualizat şi a publicat aici lista localităţilor de graniţă care au un risc potenţial de intrare în roaming involuntar. Vezi lista aici. Unele dintre aceste localităţi se află şi în judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

Roaming-ul involuntar poate aparea în localităţile de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a retelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se afla utilizatorul. Fiind vorba de localităţi aflate la graniţă, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming. Atenţie! Faptul că aţi folosit telefonul/tableta în roaming involuntar nu vă scuteşte de plata acestui serviciu. Costurile vor fi şi mai mari dacă este vorba de ţări care nu sunt membre UE şi în care nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii, precum Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.

Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar

Puteti evita accesarea involuntara a serviciilor de voce sau date in roaming la granita Romaniei cu statele vecine prin urmatoarele metode:

Selectati manual reteaua (dezactivati optiunea telefonului de selectare automata a retelei)

Solicitati operatorului sa va activeze serviciul de roaming numai la cerere

Verificati la ce retea e conectat telefonul sau tableta inainte de a le utiliza, in cazul in care selectarea retelei ramane pe modul automat

Localități cu risc de roaming involuntar

Conform masuratorilor efectuate de ANCOM, in majoritatea judetelor aflate la granita exista puncte in care telefoanele sau tabletele pot intra in roaming involuntar, cele mai multe localitati in care apare acest fenomen fiind situate in judetele: Satu Mare (63 de localitati, pe granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (43 de localitati, pe granita cu Ucraina si Republica Moldova), Timis (39 de localitati, pe granita cu Serbia si Ungaria), Iasi (35 de localitati, pe granita cu Republica Moldova) si Bihor (33 de localitati, pe granita cu Ungaria).

Utilizatorii pot consulta lista localitatilor de granita identificate de ANCOM ca avand un risc potential de intrare in roaming involuntar, in functie de operator, aici.

Lista detaliaza localitati cu risc de roaming involuntar in care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reteaua unui operator strain, in functie de deplasarea utilizatorului, dar si localitati cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reteaua unui operator strain pe toata suprafata localitatii respective.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Atenţie! În aproape 40 de localităţi din Timiş există posibilitatea ca telefonul mobil să se conecteze la serviciile de roaming

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *