Anul 2017 vine cu modificări privind taxele și impozitele locale. Unele scad, altele cresc. Atenție, intră în vigoare taxa pe paragină!

taxe 1

Dările pe care românii trebuie să le plătească anual pentru proprietățile deținute sau pentru activitățile desfășurate pe teritoriul unei localități reprezintă venituri importante la bugetul comunității respective, dar nu totdeauna predictibile. După mai multe bâlbâieli legate de Codul fiscal, în ultimii ani au fost stabilite, cât de cât, reguli clare cu privire la aceste impozite.

Totuși, pentru că așa e pe plaiurile mioritice, întotdeauna se mai găsește loc de câte o schimbare, cuantumul mai multor sume care trebuie achitate de contribuabili fiind lăsate la decizia consilierilor locali. Recent, cei din Timișoara au hotărât pentru ce și cât vom scoate din buzunare în anul de care ne apropiem cu pași repezi.

Pentru că ne place să ne plângem că avem salarii mici și dări mari de plătit, ar trebui să ne consolăm cu gândul că nu stăm chiar așa de rău printre țările europene în ceea ce privește impozitele pe proprietate.

Ca să dăm câteva exemple europene, în Bulgaria, procentul aplicat pentru o casă este de 0,16 la sută din valoarea de piață, care este actualizată anual, în Spania se plătește de la 0,4 la 1,1 la sută, în Polonia impozitul este de 0,1-0,2 euro/mp, pentru persoanele fizice, iar în Danemarca dările sunt cuprinse între 1,6 și 3,4 la sută. În Germania, impozitul pe proprietate este perceput anual de toate landurile, în funcție de valoarea fiscală evaluată a terenurilor și clădirilor situate în regunea respectivă. Și în România noul Cod fiscal a lăsat la latitudinea administrațiilor locale decizia de a majora sau micșora impozitele, în funcție de propriile interese.

Ceva mai puțin pentru case și apartamente

În Timișoara, conform hotărârii de consiliu local, în 2017 se va plăti pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice un impozit de 0,08 la sută din valoarea impozabilă a clădirii (a fost de 0,1 la sută în acest an). Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri va fi de 0,2 la sută (de la 0,6 la sută) din valoare. Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul va fi de 0,08 la sută (de la 0,1) din valoare. În schimb, pentru clădirile nerezidențiale ale firmelor se va plăti unu la sută, la fel ca și în anul curent. Pentru plata cu anticipație a impozitelor pe întregul an până la data de 31 martie 2017 se va acorda o bonificație de 10 la sută.

Cine este scutit de impozit?

Conform deciziei aleșilor locali, nu se va plăti impozit pentru următoarele tipuri de imobile: muzeele și casele memoriale, clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale; clădirile restituite potrivit art. 16 din Legea nr. 10/2001 și clădirile retrocedate cultelor religioase și minorităților naționale; clădirile afectate de calamități naturale, pentru o perioadă de cinci ani, începând cu 1 ianuarie a anului în care s-a produs evenimentul; clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuiala proprie lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice; clădirile istrorice unde au fost executate lucrări de reabilitare; clădirile deținute de asociațiile de dezvoltare intercomunitară; clădirile agenților economici, în condițiile elaborării unor scheme de ajutor de stat/de minimis având un obiectiv prevăzut de legislația în domeniul ajutorului de stat; clădirile cooperațiilor de consum sau meșteșugărești și ale cooperativelor agricole, tot în condițiile unor scheme de ajutor de stat. De asemenea, se acordă scutirea sau reducerea, după caz, a impozitului/taxei pe clădiri și a impozitului/taxei pe teren, pentru clădirea folosită ca domiciliu și/sau terenul aferent acesteia, aflate în proprietatea persoanelor ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară ori constau în exclusivitate din indemnizație de șomaj sau ajutor social.

Așa cum anunțase deja conducerea primăriei, în cazul mijloacelor de transport hibride, nu se va plăti nici un impozit. De asemenea, se vor acorda scutiri de la taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor pentru lucrările la imobilele istorice și cele privind reducerea riscului seismic. De asemenea, vor fi scutite de la plata taxelor speciale mai multe categorii de persoane fizice și juridice, printre care se află veteranii de război, școlile, fundațiile de cultură, umanitare, sociale, organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializare, persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Taxa pe paragină, separat

Taxa pentru clădirile neîngrijite, pe care consiliile locale au dreptul să o perceapă de anul viitor și care prevede majorarea de până la șase ori a impozitelor, nu a fost încă aprobată. Aceasta va face obiectul unei hotărâri de consiliu local disctincte, prin care vor fi stabilite cotele de majorare, procedura și condițiile în care acestea vor fi aplicate.

Însă, cum conducerea municipalității și-a exprimat de nenumărate ori intenția de a-i taxa pe proprietarii cărora nu le pasă de ceea ce posedă, este greu de crezut că taxa de neîngrjire nu va fi aprobată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *