Semnal de alarmă tras de un medic timişorean: abuzul de antibiotice favorizează o infecție ucigătoare

voichita lazureanu

Până la zece la sută dintre antibioticele și alți agenți antimicrobieni (chimioterapice, antifungice, medicamente antiparazitare și antivirale) sunt vândute în România fără prescripție medicală, arată un raport recent al Comisiei Europene.

Conform documentului elaborat pe răspunsurile la un chestionar, date de statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European care a fost pregătit de cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux, țara noastră se află printre codaşi în privinţa măsurilor de utilizare prudentă a agenţilor antimicrobieni în tratamentul uman.

”Este una dintre marile probleme ale României. De la farmacie poți lua orice medicament doar la indicația celui care îl vinde. Astfel, la noi, rezistența la antibiotice este foarte mare”, a precizat Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

La coada Europei

Dintre cele 29 de ţări analizate, 20 au declarat că au realizat o strategie naţională pentru a promova folosirea prudentă a agenţilor antimicrobieni şi pentru a lupta împotriva rezistenţei antimicrobiene. Şase ţări au spus că sunt în plin proces de definire a acestei strategii şi a unor planuri de acţiune în acest sens. Trei ţări – România, Estonia şi Finlanda – au recunoscut că nu au o strategie naţională şi nici nu au alcătuit un plan pentru pregătirea acesteia, deși erau cuprinse în recomandările Consiliului din 15 noiembrie 2001.

”Oamenii iau antibiotice pentru diverse afecțiuni, fără a consulta medicul în acest sens, chiar și pentru o durere de dinți. Acest fapt favorizează în primul rând infecția cu Clostridium difficile, pentru că abuzul de antibiotice distruge flora intestinală normală. Astfel se ajunge la forme de enterocolite severe și chiar la deces, pe fondul unei patologii preexistente – diabet, boală cardiacă… – și a unui organism tarat. Avem din ce în ce mai multe cazuri în rândul persoanelor vârstnice. Sunt zile în care sunt internați chiar patru-cinci pacienți ce prezintă o infecție cu Clostridium difficile. O mare parte dintre infecțiile nosocomiale depistate în spitalele timișene au legătură cu consumul de antibiotice, iar pacienții ajung în unitatea noastră pentru a fi tratați cu antibiotice cu spectru larg și mult mai scumpe. În alte cazuri, în unitatea noastră, se depistează că enterocolita este cauzată de infecția cu Clostridium difficile”, a completat Voichița Lăzureanu.

Statistica Spitalului Județean Timișoara – cea mai mare unitate sanitară din vestul țării – arată că, anul trecut, pentru unul din patru cazuri de infecție nosocomială a fost evidențiată bacteria Clostridium difficile.

”Abuzul de antibiotice crește cu 20 la sută cazurile de infecție cu Clostridium difficile”, atenționează managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș”.

Tratament fără teste de diagnostic

În cele mai multe state, planurile de acţiune conţin măsuri referitoare la monitorizare, utilizare prudentă a agenţilor antimicrobieni, informare şi educare, dar și teste de diagnostic rapid, folosite pentru a se stabili dacă anumite cazuri au nevoie de tratament antibiotic sau nu. Numai trei ţări – România, Italia şi Malta – au raportat că aceste teste nu sunt folosite în îngrijirea ambulatorie.

În privinţa ghidurilor generale pentru utilizarea adecvată a agenţilor antimicrobieni, cele mai multe ţări au declarat că au aşa ceva. În afară de România, în toate statele există ghiduri specifice în acest sens, diferenţiate pe tipuri de afecţiuni.

Raportul Comisiei Europene împarte, la final, statele analizate în patru categorii, în funcţie de progresele făcute în implementarea recomandărilor Consiliului din 2001 (2002/77/EC) referitoare la utilizarea prudentă a agenţilor antimicrobieni în tratamentul uman, România aflându-se în a patra categorie – alături de Cehia, Estonia, Spania, Finlanda, Italia, Letonia şi Polonia – , cea a ţărilor în care gradul de implementare este destul de scăzut.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *