Ajutoarele pentru culte, pe măsura posibilităților

biserica giera

Potrivit unei hotărâri adoptate, luni, de plenul aleșilor județeni, unitățile din Timiș aparținând cultelor religioase recunoscute în România vor primi o suplimentare de fonduri bugetare de 600.000 de lei, oarecum proporțional cu numărul de credincioși pe care fiecare dintre acestea îi are la nivel județean. Spunem ”oarecum”, deoarece cultul majoritar ortodox român, deși reprezintă peste 80 la sută din populația județului, beneficiază și de această dată de doar 60 la sută din suma totală alocată, adică 360.000 de lei.

biserica giera
Deși de dimensiuni modeste, biserica ortodocșilor români din Giera avansează, din cauza sărăciei credincioșilor, doar cu o cărămidă pe lună

Măsura are valoare de ”discriminare pozitivă”, deci de sprijinire a cultelor cu mai puțini credincioși în spiritul armoniei interconfesionale specifice Banatului, a precizat președintele CJT, Titu Bojin, care, fiind și membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, s-a abținut de la vot. Iată și celelalte sume alocate: cultul romano-catolic – 60.000 lei, cultele baptist și penticostal – câte 45.000 lei, cultul ortodox ucrainean – 25.000 lei, cultele ortodox sârb, greco-catolic și adventist – câte 15.000 lei, iar cultele reformat și evanghelic – câte 10.000 lei. Sumele alocate au ca destinație activitățile de finalizare a construirii sau, după caz, întreținerii lăcașelor de cult (fiind, sub acest aspect, mult sub solicitările pe care comunitățile respective le-au avansat), precum și salarizarea a opt posturi nou-create de personal neclerical.

Deși Consiliul Județean Timiș a primit numeroase solicitări de sprijin din partea unor parohii din teritoriu, de toate confesiunile, conduita adoptată de aleșii județeni a fost ca sumele să fie acordate unitar pe fiecare cult, urmând ca organele abilitate ale acestora să decidă modul în care sunt prioritizate pe fiecare obiectiv (biserică, mănăstire sau școală religioasă) în parte.

Pe cuprinsul județului Timiș există peste 340 de parohii și filii aparținând Bisericii Ortodoxe Române, aproape o zecime dintre acestea fiind lipsite de un lăcaș propriu de cult, în vreme ce altele (în special din intravilanul Timișoarei) deservesc chiar și peste 30.000 de credincioși. La acestea se adaugă încă aproape 250 de unități parohiale aparținând celorlalte culte, unele dintre ele rămase cu mai puțin de zece credincioși datorită emigrației din ultimele decenii, altele recent apărute, ca urmare a activităților de convertire sau a instalării pe teritoriul județului a unor comunități care și-au păstrat apartenența confesională din ținuturile de origine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Ajutoarele pentru culte, pe măsura posibilităților

  1. Pentru Marcello și Ilina: Să înțelegem că oferta voastră este ”veniți la noi să municți, iar de plătit ce-o da Domnul” – că d-aia v-ați pus anunțurile la comentariile unui articol despre culte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *