Ai divergenţe cu vecinul care şi-a construit casa prea aproape de a ta? Vezi aici ce spune legea şi cum stă treaba cu ferestrele. Ce a păţit o timişeancă

ferestre vecini

Divergențele dintre vecini sunt un subiect la ordinea zilei. De multe ori, neputându-se înțelege pe cale amiabilă, aceștia au recurs la instanță pentru soluționarea conflictului ivit între ei, fiecare convins că are dreptate. O timișeancă i-a dat în judecată pe vecinii săi care și-au construit o casă în apropierea imobilului său, solicitând obligarea acestora la zidirea geamului de la baie, pe motiv că este prea aproape de proprietatea ei.

Femeia a invocat faptul că, potrivit Codului civil în vigoare la data respectivă, distanța minimă este de 19 decimetri între zidul pe care se deschid ferestrele spre vedere şi proprietatea vecină, distanță care nu se respectă în cazul de față.

Judecătoria Lugoj a respins acțiunea femeii pe motiv că fereastra cu pricina nu este una de vedere, ci deservește doar iluminării și aerisirii încăperii, neavând deschidere spre proprietatea vecină. Nemulțumită de sentință, a făcut apel la Tribunalul Timiș, însă și această instanță a considerat solicitarea ca fiind neîntemeiată.

Convinsă că dreptatea este de partea ei, reclamanta a uzat, în continuare, de drepturile litigioase în conformitate cu vechea procedură, recurgând la cea de-a treia cale de atac, recursul. Nici judecătorii Curții de Apel Timișoara, însă, nu i-au dat dreptate, chiar dacă reglementările legale referitoare la dreptul de proprietate prevăzute în vechiul Cod civil nu erau destul de explicite.

”Potrivit art. 612 din Cod civil (cel vechi -n.r.), nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietăţii îngrădite sau neîngrădite a vecinului său, de nu va fi o distanţă de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi şi proprietatea vecină, iar conform art. 613 din acelaşi act normativ, nimeni nu poate avea vederi pieziş pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanţă de 6 decimetri.

Din interpretarea textelor legale mai sus menţionate, interpretare acceptată de doctrină şi jurisprudenţă, rezultă că, prin excepţie, deschiderile de aer şi lumină, adică cele destinate să servească numai pentru aerisire şi iluminatul natural, pot fi realizate la orice înălţime şi distanţă faţă de fondul vecin. Aceasta, pentru deschiderile de aer şi lumină reprezintă un atribut al dreptului de proprietate.

În speţă, dimensiunile ei (58 x 56 cm) şi sticla opacă folosită, rezultă că aceasta nu este o fereastră de vedere, interzisă de textele legale mai sus menţionate, ci o deschidere destinată aerisirii şi iluminatului natural”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Timişoara.

Timpul a demonstrat că cele trei instanțe au dat un verdict corect, deși textul de lege era lacunar atunci când s-a judecat speța. Potrivit noilor prevederi în materie civilă, acum se stipulează expres faptul că proprietarul are dreptul de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ai divergenţe cu vecinul care şi-a construit casa prea aproape de a ta? Vezi aici ce spune legea şi cum stă treaba cu ferestrele. Ce a păţit o timişeancă

  1. Casa nou construita pe doua strazi.Are ferestre la ambele strazi,dar adresa banuiesc ca este numai pe o strada.O strada este are latimea de 6m si din ferestre vede cum vrea la mine in curte,dar nu este strada de adresa.Este legal?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *